Den norske teknologibedriften Decon-X har utviklet en robot som for mange er et helt avgjørende verktøy i kampen mot smitte.
– Moderne teknologi må inn i smittevernberedskapen, vi må utvikle
helsesektoren og sikre at smitten går ned og at vi er bedre forberedt på
nye typer smitte, økende multiresistente mikrober og mangel på
menneskelige ressurser, mener daglig leder Bjørn Platou.
Roboten desinfiserer rom og flater, og fjerner 99,9999 prosent av alle bakterier, virus og sporer, og er nå i bruk hos mer enn 200 helseinstitusjoner i Norge og utlandet.
Det startet med det som skulle være en enkel kikkehulloperasjon. Kort tid etter begynte Bjørn Platou (54) å få feber. Det endte med seks uker i isolat, tre operasjoner og store plager for Bærums-mannen. Han hadde fått sykehusinfeksjon som nesten tok den ene armen hans. Da fikk han ideen til det som skulle bli desinfiseringsroboten Decon-X DX1.
Effektiv teknologi
– Koronakrisen har vist oss hvor viktig effektivt smittevern er. Basale tiltak som godt renhold og håndvask må alltid ha hovedfokus, men vi ser at moderne teknologi kan gjøre jobben med smittevask og desinfisering mer nøyaktig og effektivt, sier Platou.
Nå etterlyser han at myndighetene sørger for at teknologi blir en del av tiltakene i beredskapsplaner i norske kommuner.
– Vi vet at mange institusjoner og kommuner nå går gjennom sin smittevernberedskap. Da er det avgjørende at de kjenner til hvordan norsk teknologi kan støtte de ansatte og styrke beredskapen, sier Platou.
Enkel håndtering
Selve håndteringen av roboten er enkel: man plasserer roboten i rommet og sørger for at ventilasjonen er lukket. Møbler eller tekstiler trenger ikke fjernes. Så programmerer man størrelsen på rommet og trykker på start. Forlat rommet som nå automatisk vil fylles med en gasståke av hydrogenperoksid. Tåken sprer seg i rommet og dreper 99,9999 prosent av alle bakterier, virus og sporer. Når jobben er gjort får den ansatte en rapport på sin mobiltelefon. Da kan den ansatte også sjekke at det er trygt å gå inn i rommet.
Ta på ledertrøya
Han ber norske myndigheter ta ledertrøya og få norsk teknologi opp på agendaen i smittevernberedskapen.
– Vi lever i en global verden der smitte brer seg raskt over landegrensene. Folk reiser mer og smitten sprer seg raskere. Konsekvensene ser vi nå med koronakrisen. Da er det avgjørende at vi tar i bruk effektive virkemidler som er tilgjengelig. Manuell smittevask er vanskelig og sårbar – her bør man tenke teknologi, sier Platou.
Over 200 norske institusjoner har tatt Decon-X-roboten i bruk og tilbakemeldingene er gode. Den blir også brukt av Olympiatoppen til å desinfisere rommene til utøvere i forbindelse med Olympiaden i Rio i 2016 og Sør- Korea i 2018.
Fakta
Grundig testet
Roboten er utviklet av Decon-X på Lysaker og produseres med samarbeidspartnere Tronrud Engineering på Hønefoss og Topro på Gjøvik. Logistikkpartner Aven i Holmestrand tar seg av alle leveranser. Mer enn 200 helseinstitusjoner i Norge og utlandet bruker nå roboten som har fått en kraftig vekst under koronakrisen. Alene i 2020 er det levert drøyt 160 roboter til Norge, Tyskland, Belgia, Spania og Danmark. Roboten har blitt testet av en rekke forskningsinstitusjoner som Nofima, Christian Michelsen Institutt i Bergen og Dr. Brill Institute i Tyskland. Testene viser at roboten fjerner 99,9999 prosent av alle bakterier og virus. Selskapet har også fått støtte fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Norway Health Tech i utviklingen av teknologien og selskapet.
Av Decon-X