NTNU på Gjøvik tilbyr studier i Information Security, studier som gir mange valgmuligheter og hvor de nyutdannede nærmest er garantert jobb i et hett arbeidsmarked.
– Det er veldig lurt å ta en slik utdannelse. Arbeidsmarkedet er godt for de som har denne typen kompetanse og det åpner seg mange valgmuligheter for dem som jobber med informasjonssikkerhet. I noen virksomheter jobber du kanskje tett med forretningsutviklerne for å forstå hva slags risiko ulike strategiske valg innebærer. Eller ned på et rent teknisk nivå når man skal lage nye IT-løsninger og for eksempel trenger å avdekke sårbare system, eller håndtere sikkerhetshendelser. Eller kanskje som etterforsker i Politiet siden IT-kriminalitet stadig øker. Faget spenner med andre ord veldig bredt og byr på mange spennende muligheter, sier Anders O. Flaglien som gikk ut som masterstudent på Gjøvik i 2010.
Fikk jobb før studiene var ferdig
Anders jobbet i et par IT-bedrifter på Gjøvik mens han studerte og fikk jobb som sikkerhetsanalytiker i Accenture mens han fortsatt studerte.
– Fagmiljøet på Gjøvik er kanskje landets beste siden de både samarbeider med næringslivet, forsvarsmiljøet og NorSIS. Studiet var veldig bra og det var fint å kunne senke skuldrene og konsentrere seg om masteroppgaven og å vite at jeg hadde jobb som ventet på meg da jeg var ferdig, forteller han.
Etter seks år i Accenture, der han jobbet seg oppover og arbeidet med ulike kunder og ulike industrier både i Norge og internasjonalt, er han i dag IT Security Architect i Norges Bank.
– Norge trenger enda flere med slik utdannelse, det ser vi i Norges Bank også. Vi prøver å skaffe flere sikkerhetsfolk, men sliter med å finne kandidater siden det er stor rift om de som har den riktige kompetansen, forteller han.
Har karriereplanene klare
Etter videregående var Vilde Nylund Johnsen (21) sanitetssoldat i forsvaret og tok opp matematikkfag for å komme inn på NTNU på Gjøvik. Der går hun første året på Bachelorstudiet i IT-drift og informasjonssikkerhet.
– Begge foreldrene mine arbeider med IT og moren min er i sikkerhetsbransjen i DNB. Derfor har jeg lagt merke til at det de snakker om rundt middagsbordet virker veldig spennende og det er grunnen til at jeg sikter mot en karriere innenfor dataetterforskning. Jeg undersøkte mange forskjellige studier og fant ut at studiet på Gjøvik gir meg mange muligheter etter at jeg har fått bachelorgraden. En jobb innenfor forsvaret kan være aktuelt, siden jeg har tjenestegjort der, men det virker veldig spennende med jobber i Økokrim eller PST også, forklarer Vilde.
Bachelorgraden er tre år, men Vilde satser på å ta et av dem som utvekslingsstudent på universitetet i Aarhus:
– Jeg tror at en liten porsjon med internasjonal erfaring er bra å ha på CV’en når jeg skal ut å jobbe og det er alltid bra å få med seg noen internasjonale impulser.
Godt fornøyd
– Det var nok et riktig valg dette her, tilføyer Vilde.
– Jeg slet ganske tungt med matematikken i starten av studiet, men nå har det endelig løsnet. Fortsatt er programmering utfordrende, men det skal jeg også klare. Det er hyggelig å studere på Gjøvik og selv om jeg kommer fra Oslo og er vant til flere folk syns jeg det er bra å være her. Studentmiljøet er godt og lærerne flinke, så jeg trives og er godt fornøyd med valget, sier hun.
Fleksible studier
– Vi har mange studenter som bygger på bachelorutdanningen sin med en master i IT-sikkerhet. For å kvalifisere for opptak bør potensielle studenter ha en bachelorgrad som inneholder minimum 80 studiepoeng i informatikk, programvareutvikling, informasjonssystemer, informasjonsteknologi, datateknikk eller tilsvarende. Studiet kan man enten ta på heltid over to år, eller som et deltidsstudium over fire år, sier førsteamanuensis Erik Hjelmås ved Institutt for Informasjonssikkerhet og Kommunikasjonsteknologi ved NTNU på Gjøvik.
Studiet har tre studieretninger, én for sikkerhetsteknologi, én for sikkerhetsledelse og én for etterforskning. Det er også godt tilrettelagt for fjernstudier på nett hvor det blant annet brukes video. Du kan ta hele studiet på nett, men det mest optimale er å delta i undervisningen på campus.
– Min klare anbefaling hvis du har en bachelor og ikke er studielei, er å ta denne masteren. Da får du en helt annen kompetanse og stiller langt sterkere i arbeidslivet, avslutter Hjelmås.
Av Tom Backe, [email protected]